Hledá se Dory - Vydejte se s námi zpět do hlubin oceánů!

06.07.2016 12:27

Andrew Stanton - Hledá se Dory

Originální název: Finding Dory
Rok uvedení do kin: 2016 
Jazyk originálu: Angličtina
Délka filmu: 103 minut
Hlavní role: Ellen DeGeneres

Pod mořskou hladinu a ještě mnohem dál!

Dory má ničím nerušený život, společně se svými přáteli klauny očkatými Merlinem a jeho synem Nemem. Dny ve Velkém bariérovém útesu. Jenže jednoho dne si Dory znenadání vzpomene na svou rodinu, kterou před časem zanechala někde na druhém konci oceánu. Stesk po domově ji nedá spát a tak se rozhodne přeplout celý oceán jen kvůli tomu, aby se pokusila najít to, co kdysi dávno ztratila. 

Hlasy minulosti dovedou Dory až do velkého akvarijního komplexu Marka Ebena pro zraněné ryby, který se nachází v Kalifornii. Jenže co teď? Dokáže se trojce malých mořských rybek popasovat s nástrahami lidského světa a zachránit své blízké? Cesta plná dobrodružství, nástrah a naděje může začít!

***

Nezapomenutelné dobrodružství. Které pravděpodobně zapomene!

Po více než třináctileté pauze jsme se konečně dočkali pokračování úspěšného, Oscarem oceněného animovaného snímku Hledá se Nemo. Ten vtrhl do vod kinematografické produkce v roce 2003 a stal se ihned filmovou jedničkou. Správná míra humoru, dobrodružství i ponaučení si rychle získala přízeň nejen malých diváků, ale i jejich doprovodu. Dnes se však mnohé změnilo, přestože režii i scénář si vzal na starost stejně jako před lety Andrew Stanton, v hlavní roli se nám však představí „ta malá modrá“ rybka jménem Dory. 

Hlavní postava nás tak rychle uvede do děje. Nastíní, co se vlastně v předešlých letech událo a čím se budeme zabývat nyní. Sotva se v tom stačíte zorientovat, už se spolu s našimi kamarády vydáváte na cestu do Kalifornie. Pro mě bohužel nic nového, nejenže vám všechny dějové zápletky přijdou povědomě stejné, ony skutečně obdobné jsou. Zatímco v Nemovi jsme měli možnost obdivovat krásy podmořského světa, tak v Dory tohle všechno přeskočíme vcukuletu a ocitneme se zase v akváriu. Tentokrát však bude o něco větší. Příběh nás totiž vezme do Perly zálivu Morro Bay v Kaliforniii, což je soustava akvárií odkud Dory pochází a kde se nyní snaží nalézt svou maminku a tatínka. 

***

Přestože děj mírně pokulhává, tak animované efekty jsou stále na špici! 

Ano přesně tak, vizuální stránka je opět zcela bezkonkurenční. Nechybí jí nápad, ba ani konkurenceschopnost. Pixar je zkrátka a dobře pořád ještě králem animací. Nicméně co se týče samotné dějové náplně, tak ta by zajisté ocenila i lepší propracovanost. Veškerá potíž je v tom, že Hledá se Dory, do značné míry kopíruje první díl a tak se divákovi nenabízí nic nového, co by už nebylo tak, či onak okoukané. Pokud bych to měla shrnout, tak se jedná v podstatě o víc než třináct let starý film, který jen dostal nový kabátek. Ovšem původní nadšení a originalitu toto pokračování alespoň z poloviny postrádá. 

Osobně mám za to, že první příběh rozhodně pokračování nepotřeboval, ale co se stalo, to se stalo. Ačkoliv moje recenze možná vyzní opravdu velmi negativně, tak vezte, že film není zdaleka tak špatný. Jedná se o klasickou letní oddechovku, kterou si náramně užije mladší publikum. To starší naopak ani neurazí, nicméně ani nenadchne. Klidně si na Dory zajděte a vezměte sebou i pár mladších sourozenců, kterým tenhle pixarovský počin vykouzlí úsměv na tváři. Za mě takový lepší průměr, nic ve zlém – 3.5 z 5 hvězdiček! Jo, a abych nezapomněla, tak ještě přikládám i českou upoutávku, kterou najdete ZDE

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 08.07.2016

Vložil knižní svět

Titulek film

Odpovědět

Jelikož se mi moc nelíbilo Hledá se Nemo, do tohohle filmu se pravděpodobně pouštět nebudu :) ale pěkná recenze :D

Datum 08.07.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: film

Odpovědět

To mě se Nemo naopak docela líbil, proto jsem vzala mladšího bratra a zašla si na Dory, avšak k Nemovi tomu cosi chybělo, i když to celkově nebylo vůbec špatné! :)