Babička pozdravuje a omlouvá se - Elsu čeká nevídané dobrodružství!

31.01.2016 10:28

Fredrik Backmann - Babička pozdravuje..

Originální název: Min mormor hälsar och säger..
Rok vydání: 2015 (originál vydán 2013)
Počet stran: 424
Vazba knihy: Vázaná
Nakladatelství: Host

Elsa a babička jsou ty nejlepší superhrdiny!

Elsa je sedmiletá holčička, tedy skoro osmiletá, která ze všeho nejvíce miluje superhrdiny. Ve škole je pravidelně středem posměchů, protože je chytrá a vlastně taky trochu jiná než ostatní děti. Naštěstí umí Elsa hrozně rychle utíkat a tak se ji většinou podaří vyváznout z každé šlamastiky bez většího zranění. Elsina maminka je hrozně zaměstnaná pracovními záležitostmi a ještě k tomu čeká se svým přítelem Georgem "půlčíka", který má co nevidět přijít na svět, a tak jí na Elsu moc času nezbývá. 

Naštěstí má Elsa opravdu parádní babičku. Je jí sice sedmdesát sedm, tedy téměř sedmdesát osm, ale na svůj věk je tedy opravdu velmi čilá. Kouří cigarety, pije pivo, častuje všechny okolo sprostými nadávkami a ze všeho nejvíce miluje skořicové šneky. Babička pracovala zamlada jako chirurg, hodně cestovala po světě a pomáhala lidem, ale když se narodila Elsa, tak pustila všechno k vodě a začala se naplno věnovat vnučce. Teď spolu s Elsou podnikají doslova šílené kousky, třeba se pod rouškou noci pokouší o vloupání do Zoologické zahrady. 

Else je sedm, vlastně už skoro osm. Být sedmiletým dítětem jí nijak zvlášť nejde a dobře to ví. Uvědomuje si, že je jiná. Ředitel ve škole jí radí, aby se přizpůsobila, prý se musí víc snažit vycházet se spolužáky. Dospěláci se obvykle pozastavují nad tím, jak je na svůj věk vyzrálá. Ona ale chápe, že tím jen jinými slovy říkají, že je na svůj věk velice otravná. Většinou to prohlásí hned poté, co jim Elsa vysvětlí, jak se správně vyslovuje „déjà vu“, anebo je poučí o rozdílu mezi používáním zájmen „můj“ a „svůj“. Chytráci to totiž dost často neumějí.

Statečný rytíř Elsa se vydává na nebezpečnou misi!

Jenže jednoho dne babičku znenadání skolí rakovina a Elsa zůstane dočista sama, jen s pár dopisy, které ji babička zanechala a jejíchž prostřednictvím se má Elsa vydat na fantastickou dobrodružnou výpravu, aby tak zachránila svůj hrad a s ním i ty, na kterých jí nejvíce záleží. Jenže dokáže Elsa takto náročný úkol splnit anebo svou babičku navždy nenávratně zklame? 

Celá kniha získává na zajímavosti především díky tomu, že se zde proplétají reálné události společně s pohádkovými motivy, které místy splývají v jedno. Nejprve se to může jevit, jako velmi rušivý prvek, který celý příběh spíše kazí, ale pokud nedáte na svůj první dojem a pečlivě se do zdánlivé "pohádky" začtete, zjistíte, že vám to pomůže odhalit řadu skrytých událostí ze skutečného světa, jenž by jinak zůstaly zcela nepovšimnuty. 

Wikipedie internetová encyklopedie. Podle Elsy je encyklopedie analogová Wikipedie. Elsa si to pro jistotu vyhledala tam i tam a oba zdroje podávají shodné vysvětlení: když něco funguje, ale ne podle původního záměru, je to dysfunkční. A právě to je jedna z věcí, co má na babičce nejradši. I když zrovna dneska ne. Je půl druhé v noci a Elsa se cítí tak strašně unavená, že by si šla okamžitě lehnout, jen- že nemůže, protože babička házela hovínka po policajtovi. Je to složité, řekněme jako vztahy na Facebooku.

Pozoruhodný příběh o hlubokém lidském přátelství a lásce!

Fredrik Backmann je opravdu mistr spisovatel, dokázal totiž stvořit příběh, který dozajista zaujme čtenáře všech věkových kategorií. Nezáleží ani na tom, že hlavní hrdinkou je protentokrát malá téměř osmiletá holčička, protože autor si skvěle poradil i s tímto na první pohled ne zcela lehkým prvkem. Poněvadž se ne vždy spisovateli podaří vykreslit dětské postavy tak, aby jejich chování a činy byly odpovídající právě jejich věku, ale v tomto případě se to povedlo na výbornou.

 Elsa vás s neskutečnou lehkostí a dětským nadhledem provádí i těmi zdánlivě nejsložitějšími okamžiky lidského života. Její neskonalý optimismus a dobré srdce přitom dokáží nejednou pomoci těm, kteří to zrovna potřebují. Myslím, že tuhle knihu můžu ke čtení jen doporučit, pokud po ní sáhnete, tak zcela jistě neprohloubíte. Za sebe dodávám snad už jen hodnocení, které je jak jinak vysoké a to sice 4 z 5 možných hvězdiček.

Poldové by měli bejt občanům k službám! A já jsem celej život platila daně!“ vyštěkne babička. Policista je pozoruje s výrazem člověka, který se uprostřed noci na policejní stanici stal svědkem hádky v tajné řeči mezi sedmiletou holčičkou a sedmasedmdesátiletou 16 babičkou. Babička na něj svůdně zamrká a znovu prosebně ukáže na svou cigaretu, ale když muž zavrtí hlavou, rozhořčeně se opře o židli a pronese obvyklým jazykem: „To ta vaše politická korektnost. V tomhle zatraceným státě je to dneska pro nás kuřáky skoro horší než apartheid.“ Policista se zatváří chladně.

Zpět

Vaše komentáře k recenzím

Datum 17.03.2016

Vložil ElizabeththeThird

Titulek Čtěte, nebudete litovat!

Odpovědět

Jedna z mých nejoblíbenějších knih! Objevila jsem ji čirou náhodou, když jsem hledala něco ke čtení. Perfektním způsobem se zde prolíná realita s fantazií a Backmann má přesvědčivý styl psaní. Vřele doporučuji!

Datum 31.01.2016

Vložil Eliz

Titulek walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Máš perfektní podobu recenzí! Úplně od profesionála :)

Datum 31.01.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: walletofinfinity.blogspot.cz

Odpovědět

Moc děkuji za pochvalu! :)

Datum 31.01.2016

Vložil Casion

Titulek Dobré ohlasy...

Odpovědět

Na knihu som počula mnoho dobrého, mnoho ľudí ju chváli a vidím, že aj tebe sa páčila :-) Ja som ju nečítala, je trošku mimo môjho záberu, ale možno sa k nej raz dostanem :-)

Casion
my-fantasydream.bog.cz

Datum 31.01.2016

Vložil Nasťa

Titulek Re: Dobré ohlasy...

Odpovědět

Tahle knížka je svým zvláštním způsobem úžasná, také jsem se k ní dlouho odhodlávala a nakonec jsem si její čtení neskutečně užila.. :-)